https://www.jenatadnes.com/malkiyat-prints/zemya-vazduh-ogan-ili-voda-preobladava-vav-vasheto-dete/

„Този, който знае какви сладости и добродетели се крият в земята, водата, растенията и небето и е наясно как да стигне до тези прелести, е най- богатият и най- величествен човек на света.“
                                                                                    Ралф Уолдо Емерсън

В западната астрология се вярва, че Вселената се формирала от четирите елемента: Земя, Въздух, Огън и Вода. Четирите елемента изграждат нашето тяло, както и всичко което консумираме. Четирите елемента се явяват основа на всички материални неща и природни явления, също така определят и вътрешния баланс и здраве. Нарушаването на равновесието между тях предизвиква болестни процеси. Затова е важно човек да поддържа баланс с тях.

В съвременния начин на живот балансът на четирите елемента е нарушен поради условията, които ни предлага градската среда, в която живеем. Въздухът е замърсен, водата също, многоетажните жилища, в които живеем са изолирани от земята и по този начин липсва естествено заземяване, а самата земя е запечатана от асфалт и досегът до нея е ограничен. Шумът, замърсяването, твърде многото хора, липсата на природа, превръщат града една среда, в която ежедневно натрупваме стрес, който се отразява на здравето ни.  Природните елементи притежават силата да отнемат от натрупаното напрежение и да отдават енергия, която да ни зарежда с живот и вдъхновение. За да можем да бъдем жизнени, активни, изпълнени с вдъхновение, вътрешен баланс и здраве е важно да поддържаме баланс с четирите елемента. Ето и някои практични насоки, които можете да прилагате в ежедневието си, за да регулирате нивото на срес и умора, както и да си възвръщате силите, като черпите енергия от четирите елемента:

ЗЕМЯ

Едни от качествата, които ни носи елемент Земя са –  стабилност, ред, практичност. Как да го балансираме:

 • Храната също представлява Земята затова обърнете внимание на здравословното и редовно хранене. Добре е да се храните с домашно приготвена, от органично земеделие, здравословна храна.

 • Ежедневното движение, редовните физически упражнения ни свързват с нашето тяло, което представлява елемент Земя.

 • Прегърнете за пет минути едно дърво – то ще отнеме от натрупаното напрежение и ще ви подейства успокояващо.

 • Когато времето позволява си събуйте обувките и походете боси по тревата.

ВЪЗДУХ

Едни от качествата на елемент Въздух са – адаптивност, комуникативност,  логическо мислене, свързване. Как да го балансираме:

 • Редовно си правете разходки на чист въздух.

 • Заниманието с медитация  – дава почивка на ума от прекалено мислене.

 • Дишайте дълбоко и равномерно, това спомага за ободряването и събужда ума.

 • Заниманията с дихателни техники спомагат за по-доброто усвояване на жизнената енергия от въздуха и развива дробовете, така позволяваме да влезе повече кислород в тялото ни и да поддържаме тонизирани органите си.

ОГЪН

Едни от качествата на елемент Огън са – ентусиазъм, творчество, креативност, артистичност. Как да го балансираме:

 • Прекарвайте повече време навън на слънце.

 • Отидете на танцова практика и разпуснете с танци.

 • Правете си слънчеви бани дори и да е на прозореца в дома ви – това ще ви зареди с позитивна и творческа енергия.

 • Палете свещи в дома си, те пречистват пространството чрез силата на огъня.

ВОДА

Едни от качествата на елемент Вода са – чувствителност, емоционалност, интуитивност, грижовност. Как да го балансираме:

 • Отидете сред природата и  постойте за известно време покрай течаща вода, река, изворче – там въздухът е йонизиран, а течащата вода обновява енергийното състояние на човек.

 • Обливайте ръцете си с вода на чести интервали от деня, това ще отмие натрупаното напрежение.

 • Наплисквайте челото си с вода, това ще ви подейства енергизиращо и обновяващо.

 • Пийте редовно чиста вода, по възможност да е от планински извор.

От написаното дотук виждаме, че в дадените препоръки за балансиране присъства навсякъде по-честото съприкосновение с Природата. Нека бъдем проводници на живата Природа постигайки това чрез ежедневно отношение и почитане на четирите елемента вътре в нас и около нас. Дори и в градския живот, можем да откриваме и възстановяваме ежедневно връзката с природата. Стане ли човек проводник на това, което Природата иска и ни дава, ние ще открием баланса и хармонията със себе си и света.

Автор: Мартина Велева

Педагог, актриса, обучител по личностно развитие, йога преподавател. Основател на детска академия Jagadamba. Посветила се е на работата с деца, младежи и семейства от осем години, като разработва програми за неформално образование, по иновативните методи на преподаване. Тези програми са базирани на философията на Четирите елемента и опознаването на себе си през природата. Създател и водещ на семейни тиймбилдинги с цел сплотяване на семейството. Програмите, които разработва и води, са изпълнени с много емоции, игри, движения, забавления и опит, подпомагащи разгръщането на личността, отключването на скритите заложби и възстановяването на връзката с природата и себе си. Може да научите повече за програмите на Jagadamba на jagadamba.bg.