Направете Света По-Добър. Започнете От Себе Си!

“Животът не ти е даден, за да откриеш себе си. Животът ти е даден, за да сътвориш себе си”

 Джордж Бърнард Шоу

АВТОР МАРТИНА ВЕЛЕВА

Всички ние контролираме живота си далеч повече, отколкото предполагаме. Независимо дали участваме съзнателно или не, ние сме част от процеса на нашата лична и обща еволюция. Ние въздействаме на света чрез решенията, които взимаме, изборите, които правим, чрез нашите мисли, думи и реакции. За съжаление голяма част от този контрол е неефективен, тъй като част от изборите, които правим са несъзнателни. Ако станем по-съзнателни за изборите си във всяко едно отношение, към всички и във всяка област от живота, тогава бихме могли да придадем друг смисъл на живота си, да внесем повече ред, да започнем да поемаме отговорност за себе си и да сътворим едно по-добро бъдеще.

Разбирането на въпросите „Кой съм аз и защо съм тук“, може да придаде нов смисъл на живота. Да се отнасяш към себе си, сякаш си някой, за когото си отговорен, означава да се запиташ кое действително е добро за теб. Както казва Джордън Питърсън в своята книга „12 правила на успеха”: ”Не става дума за това „какво искаш” или „какво ще те направи щастлив”. Всеки път, щом дадем бонбон на някое дете, то е щастливо. Но това не означава, че не трябва да правим нищо друго, освен да тъпчем децата със сладкиши. Онова, което те прави щастлив, не винаги е добро за теб. За децата е добре да ги караме да си мият зъбите и да се обличат добре през зимата, нищо че може да се съпротивляват на това. Също е важно да им помогнем да станат

добри, отговорни и будни същества, които са способни на взаимност, които умеят да се грижат за себе си и за другите, и живеейки по този начин, да процъфтяват.”

Важно да знаем, че възпитанието много успешно се предава чрез личен пример, особено при децата, защото те учат, имитирайки. При възрастните пък, примерът даден от успешна личност е изключителен мотиватор. Ако се стараем да сме най-доброто, на което сме способни едновременно променяме себе си и света, а също даваме пример на другите, че могат и те да са част от промяната.

Може би ще кажете, че това е трудна и прекалено амбициозна цел, защото около нас има много демотивиращи фактори. Да, наблюдаваме деструктивна картина в много сфери на живота. Разрушително отношение към природата, егоистично и студено отношение между хората. Множеството сигнали за грешни постъпки на нас хората към живота ни. Но  грешките са важна част от израстването и те ни дават повод за промяната. Има много негативни фактори, но хората са се развили и постигнали и множество положителни промени.

Когато говорим за негативите на живота, виждаме че те са най-чувствително усетени от децата. Това е, защото децата са най-сетивни, но те също са тези, които могат да променят света,  виждайки ясно грешките. Много откриватели са последвали детските и младежките си интереси и са допринесли за хиляди положителни промени към нашия свят. Хубаво е още от ранна възраст младите да търсят силата на осъзнатото мислене.

Когато е неосъзнато нашето държание ние неусетно унищожаваме себе си и околните чрез следните действия:

  • замърсяваме природата – нашите реки, въздуха и почвата;
  • чрез храната – масово хората се хранят с храни, които са вредни за здравето.
  • чрез глада – милиони хора гладуват по света, а от свръх производството се изхвърля храна, която може да нахрани всички нуждаещи се.
  • използваме оръжия и бомби, вместо общуване, като начин за разрешаване на различия, проблеми и разногласия.
  • унищожаваме телата и психиката си, използвайки отровни за тялото субстанции като цигари и алкохол, които доказано ни увреждат.
  • наричаме забавление или игра, когато сложим децата си пред компютъра или PlayStation-а да стрелят с оръжия и да убиват във виртуалната реалност!

Този свят ли искаме да оставим на нашите деца свят, който е пълен с проблеми и разрушение?

Как можем да преобърнам това статукво?

Не подценявайте силата на ясната визия и посока. Това са мощни оръжия, които имат способността да превръщат непреодолимите на пръв поглед препятствия в проходими пътища за изобилие от възможности. Това са оръжия, които укрепват силата на всеки човек. Затова започнете от себе си. Погрижете се за себе си.

  • Определете кои сте вие;
  • Усъвършенствайте личността си;
  • Изберете своята посока и формулирайте ясно смисъла на живота си;

Както брилянтно отбелязва великият немски философ Фридрих Ницше:

Онзи, който има защо да живее, може да понесе почти всяко как.”

Всеки един от нас може да помогне траекторията, по която се движи светът, да се промени така, че той да се приближи малко повече към райско кътче. В нас е изборът да поемем в друга посока. Можем дори да посветим живота си на тази цел. Това ще ни изпълни с усещане за смисъл, с главно С. За начало нека всеки един започне да се отнася към себе си като към човек, за когото е отговорен.

Разпространете посланието, направете света по-добър!