Силата на семейните ритуали

АВТОР МАРТИНА ВЕЛЕВА

Как може да се възползвате максимално от времето прекарано с детето си, не само физически, но и с внимание и присъствие.

Всички знаем, че детето се нуждае от истинска, пълноценна връзка с родителите си, за да израства здраво и щастливо. Може да внесете структура във времето прекарано заедно с детето, като внедрите малки ритуали в ежедневието ви. Ритуалът е действие или поредица от действия, изпълнявани с установени правила за последователност и място. Самите действия са неспонтанни и имат най-вече символично значение.

Ако погледнете в един ден, ще откриете множество малки ритуали, които извършвате, но може би не си давате сметка за това. От здрависването до храненето, миенето или почистването на дома например.

ИДЕИ ЗА РИТУАЛИ МЕЖДУ РОДИТЕЛИТЕ И ДЕЦАТА

Взимайки предвид това, например можете да създадете ритуал за храненето с вашето дете. Може преди всяко хранене, да затворите очи и да изразявате на глас благодарност за храната, която е на масата. Благодарност към земята, която ни я е дала, към хората, които са направили възможно да стигне до нас и на човекът, който я е приготвил. За да създадете атмосфера по време на храненето може да запалите свещ и да я поставите на маста. По същия начин, докато се миете сутрин и вечер, можете да погледнете на този акт като акт на пречистване. Сутрин и вечер докато си миете лицето и ръцете да насочите мислите си към намерение за освобождаване на натрупаното напрежение от деня, натоварващи и негативни мисли и случки от ежедневието и да си представите как се изпълвате с лекота и чистота след като сте се измили. Не е нужно да променяте ежедневните си навици драстично, за да напоите деня си с атмосфера на церемония. Нужно е само да смените перспективата си към рутинните навици.

—>>>Интегрирайте още ритуали в ежедневието си като се включите в Семейната Онлайн Програма за Развиване на Полезни Навици 

Можете да изберете до колко да усложнявате ритуалите си спрямо усещането си, важното е  отношението ви да е на благоговение към този свещен момент в този свещен живот.

Малките ежедневни ритуали ни фокусират в настоящия момент, приканвайки ни да обърнем по-голямо внимание и да се настроим към по-фините енергии, които винаги присъстват, но които често остават неразпознати и незабелязани.

Наличието на ежедневни ритуали е много важно, за да бъдете свързани с това, което наистина има значение. 

А когато те се заложат още от ранна възраст и станат част от семейните ценности, това би внесло повече будност, яснота и свързаност във времето прекарано с децата ви.

Много по-важно е как присъствате в техния живот. Защото както ние присъстваме с тях, така ги учим и те да присъстват в нашия живот и в живота на другите хора. А това е едно от най-важните умения в човешките взаимоотношения.

—>>>Интегрирайте още ритуали в ежедневието си като се включите в Семейната Онлайн Програма за Развиване на Полезни Навици

Разпространете посланието, направете света по-добър!