Екипът

Мартина Велева
Педагог, ментор по личностно развитие. Завършила съм СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Обща педагогика“. Работя активно с деца от 7 години. Още, като ученичка забелязах огромната нужда от промяна в системите и подходите в образованието. Вдъхновява ме любовта към природата и децата. За мен природата е фундамент за реализиране на възпитанието.

Преминаването ми през обучения за тренери в страната и на международно ниво като:

 • Играя и работя с деца, България
 • Сугестопедично обучение за преподаватели, България
 • RYE – Research on yoga in Education, България
 • Sensory Labyrinth Theatre training, Румъния
 • TUC Training Using creativity, Италия
 • Training using sport as a social inclusion, Полша
 • N.I.C.E Learning  – Creative education (international), България
 • TUC – Training Using Creativity, Англия
 • Обучение за Лидери към „Международната награда на херцога на Единбург“
 • European Youth Work Academy – Training of Leaders edition, Сърбия
 • Training of youth workers (international), България
 • Training Course ‘Unlock your learning potential trough coaching’(international), България
 • Курс по Playback театър, България

спомогна за обогатяването на моя професионален опит. От началото на 2012 г. до края на 2013 г. участвах в проекта “Стъпка след стъпка“ по програма за „Реинтеграция на отпаднали ученици от образователната система”, като част от преподавателския екип, работещ по метода на сугестопедията. През 2014-2015 г.работих като преподавател в частно училище „Св. Георги“, като преодавател по учебните предмети „Екология“, „Личностно развитие“ и „Обучение чрез движение“. От 2012 до 2016 г.  бях част от екипа за разработването на проекта Образователен център „Училище сред природата“ в с. Гудевица, както и като обучител на детски лагери към НЧ „Бъдеще сега“.

Работя активно с деца и младежи, като разработвам програми за неформално образование – организирам и водя Академии за личностно развитие и Тиймбилдинг програми към Джагадамба.

Програмите, които разработвам и водя, са изпълнени с много емоции, игри, движения, забавления и опит, подпомагащи разгръщането на личността и отключването на скритите заложби.

Вдъхновяват ме децата, танцът, музиката, театърът и природата. Моментите на свързаност с всичко и всички, карат душата ми  да трепти, като фея!

Нона Кумановa

През 2008 година записах в НБУ програма „Пластични изкуства“. През 2010г. спечелих стипендия  Еразъм  и през  2011г. заминах в Краков, Полша да изучавам живопис в академия „Ян Матейки“. През 2012 – 2013 специализирах в НБУ – „Плакат и рекламен дизайн“ с допълнителна квалификация „Сценография“. Дипломирах се бакалавър през  2013 година. Дипломната ми работа беше серия плакати на тема „През детските очи…“.  Темата беше как изкуството помага на децата да развиват въображението си и да изразяват емоциите си. Приготвяйки дипломната си работа  вече бях започнала да се ориентирам към работата с деца, която ми доставя огромно удовлетворение. Започнах работа в кооператив „Горска детска градина“, където се наблягаше на алтернативните начини за възпитание и преподаване – горска педагогика, демократично образование, учене през игра и движение. Там се срещнах и със създателя на академия Jagadamba- Мартина Велева.

През годините завърших и преминах различни квалификационни курсове –

 • Педагогика по изобразително изкуство в Националната Художествена академия
 • квалификационен курс към НЧ „Бъдеще сега“ в село Гудевица. На курса се запознах с много алтернативни и адаптирани към днешната младеж методи за преподаване и учене, чиято цел е прилагане на практика наученото и личностно и устойчиво развитие на децата.
 • Act Non-formal в Германия – тренинг за използването на техники от импровизационния театър и “Theater of the oppressed”
 • Живопис в Факултет по изобразителни изкуства , магистър
 • Арт терапия

Работя като преподавател по изобразително изкуство в гимназия и начално училище.

От 2016 година съм част от екипа на  Jagadamba, където открих подкрепата и свободата да прилагам идеите си още от дипломната ми работа за бакалавър, а именно как изкуството помага на децата да изразяват скритите си емоции да развиват въображението си, творческите си умения и да придобиват самочувствие от постиженията си.

Максим Тихолов

Максим е на 29 години, възпитаник на Национално природо- математическа гимназия „Акад.Любомир Чакалов “, дипломиран с пълно отличие магистър по реторика и понастоящем докторант, също по реторика (публична реч) в СУ “Св.Климент Охридски“. През 2014 г. завършва обучителен курс за организационно консултиране и групова психодинамика към ДПБ. Активно спортува от ранна детска възраст и е имал късмета да израстне в българските планини, благодерение на семейство му, които са планинари и заклети природо любители. Спортовете, през които е преминал  са Джудо, ски и спортна стрелба. Много обича да общува с различни хора, защото е абсолютен екстроверт.  Работи в областта на човешките ресурси, като организатор и водещ на корпоративни събития и обучения от 2013 г. насам. Основното му хоби е да пътешества по света и да остава в различни държави за по-дълго време, за да опознае ритъма на живот на различните културите и техните нрави. Максим реализира това чрез участието си в различни проекти като добровочески инициативи, участия в международни проекти на „Youth In Action“ програми в ЕС, академични обмени към Еразъм+, както и самоорганизирани  пътешествия.  От две години се занимава с организация и водене на младежки лагери, защото смята, че споделянето на знанието, което е натрупал, главно посещавайки различни места по света, е ключово за успеха на младите и разширяването на техните хоризонти. В свобното си време Максим обича да чете и слуша аудио книги на английски и да готви чуждоземни манджи, както и да си общува с много от познатите и приятелите си от най- различни националности.  

Бенита Примо

Работя като артист на свободна практика от 2007г., когато завърших
цирково-театралната школа Циркомедия в Бристол, Великобритания – специалност Въздушна акробатика. Ръководител съм на детски лагери – модули природа/танц/учене чрез преживяване. През 2014 защитих магистърска степен „Театрално изкуство” в НАТФИЗ профил „Театър на движението”. Работила съм като въздушен гимнастик, огнен артист, симултанен преводач, актьор, хореограф и тренер в зали и на открито в България и извън нея. От 2012 ръководя цирково-театралната сцена на Беглика фест, а през 2014 основах цирково-театрално сдружение „Нибрай” (Nibrai – Between the Earth and the Sky). През 2015 г. с подкрепата на програма „Дебюти” към Министерство на културата, реализирах режисьорския си дебют в областта на цирковия театър с постановката „Синята птица” по едноименната пиеса на М. Метерлинк на сцената на ДКТ Враца. В представлението играят деца и професионални актьори, създадено е за деца, но е подходящо и за възрастни и предстои да се играе в по-топлия сезон. Част съм и от Театъра на сетивния лабиринт. Сред нещата, които обичам е работата с групи и имам богат и много-аспектен опит в областта и като участник, и като ръководител. Работила съм с деца и възрастни в детски лагери и семинарни формати. Някои от организациите с които съм съ-действала са „Еврейски културен дом”, асоциация „Фабрика за идеи”, училище за приключения „Реверсо”, детски лагери „С дъх на смола” Беглика, читалище „Бъдеще сега” и „Джагадамба”. Ценя ученето чрез преживяване, връзката с природата, творчеството, движението, откритостта, играта и екипността. Ще се радвам да се учим и да преживеем приключенията заедно.

 

Надежда Рибагина

Обучител, педагог, преподавател по английски език. Сугестопедагог. Водещ на тиймбилдинг програми.

 

 

 

 

 

 

Владина Велева

Координатор на Джагадамба. Философ по образование. Вълнуват ме развитието на детската психика и родителството. Самата аз съм майка и изследвам детската природа и отговорността на това да съм майка.

 

 

 

 

 

Ердинч Кускусчиев – приятелите ми казват Еди. 

Готвач по време на програмите на Джагадамба.

От 12 години се занимавам с кулинария. Работил съм в една от най-голямите ресторантьорски вериги в България, като суши майстор, готвач във веганска кухня и най-сладкото – в детска градина, където приготвях храна за деца.

Опитът ми ме научи колко важно е отношение на готвача към храната и процеса на готвене…

Важно е храната да е “спокойна”, “напяна” и “радостна“! Така тя носи добри енергия и дава сили…

За мен готвенето е философия, изкуство, начин да изразя себе си и специалното си отношение към приятелите и децата, за които приготвям храна!

Comments are closed